П'ятниця, 15 червня 2018 14:24

Довгі кілометри за життя

У Радивилові відкрили філію амбулаторного гемодіалізу. Відтепер пацієнтам не потрібно буде долати сотні кілометрів до обласної клінічної лікарні для проведення життєво необхідної процедури. 

Надання високоспеціалізованої медичної допомоги жителям нашої області, які потребують пожиттєвої нирково-замісної терапії, відбувається вже впродовж 26 років. За цей час поступово відбувалися зміни до кращого. Так, у 1991 році на базі КЗ “РОКЛ” було створено відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації, яке самостійно забезпечувало життєво необхідною терапією усіх пацієнтів Рівненщини.
Згідно зі стандартами проведення замісної ниркової терапії, методом гемодіалізу відстань до діалізного центру повинна становити 40-50 км. Станом на березень 2018 року в області гемодіалізної терапії потребують 154 пацієнти.
У 2009 році частково вирішено проблему наближення вкрай необхідної допомоги мешканцям північних районів Рівненщини – створено філію амбулаторного гемодіалізу в Сарнах.
Впродовж тривалого часу викликало стурбованість медиків надання діалізної допомоги пацієнтам з Радивилівського району, які є інвалідами І групи. Таких пацієнтів на Радивилівщині 9, згодом буде 11.
Не стала осторонь даної ситуації й Рівненська обласна державна адміністрація. На обґрунтоване звернення управління охорони здоров’я РОДА було прийнято рішення про створення діалізного центру в Радивилові. Головний лікар Радивилівської районної лікарні Федір Стецюк оперативно виділив необхідне приміщення. Рівненська обласна рада допомогла з вирішенням питання забезпечення кадрами. За короткий термін придбали необхідне обладнання та провели ремонтні роботи на загальну суму близько 2,5 млн. грн. Серед іншого, у відділенні встановлено 4 нових сучасних діалізних апарати японського виробництва Surdial X (в перспективі - 6), які дозволяють якісно проводити гемодіаліз, гемодіафільтрацію, гемофільтрацію. Відділення оснащено новою системою водопідготовки, що дає можливість подавати до апаратів воду високої якості. 
Окрім проведення гемодіалізу пацієнтам на термінальну ниркову недостатність, у новоствореному відділенні буде можливість надавати допомогу хворим з гострими отруєннями, гострою нирковою недостатністю.

30051688 2027899317469580 696664786292402127 o


Неля ЗАБОЛОТНА

Газета "Медичний вісник+"